balkonska ograja

Popolna ureditev balkona

Balkon je zelo vsestranski element, ki močno razširi funkcionalnost stanovanjskih prostorov. Dodatne kvadratne metre lahko zelo dobro izkoristimo, poleg tega pa imamo na balkonu seveda tudi edinstvene okoliščine – nekaj prostora imamo kar na svežem zraku. To pomeni, da bomo želeli prostor kar najbolje izkoristiti in pogosto uporabljati, zato pa bo treba balkon tudi dobro opremiti.

Varnost balkona

Najprej je treba poskrbeti za varnost. Najpomembnejši kos opreme pri tem je bržkone balkonska ograja, ki preprečuje padce z balkona. Seveda je balkonska ograja zelo priporočljiv element tudi na balkonih, ki se sicer ne uporabljajo pogosto ali pa niso tako visoko postavljeni, da bi bili padci posebej hudi. V vsakem primeru je treba poskrbeti za to, da je gibanje po balkonu varno in prijetno.

Pri tem je smiselno omeniti tudi stopnice, pri tem pa stopniščne ograje. Te so posebej pomembne pri zunanjih stopniščih, seveda pa pridejo stopniščne ograje v poštev tudi v notranjih stanovanjskih prostorih. Stopnice se pogosto uporabljajo, zato morajo biti dobro zavarovane. Ne glede na to, za kakšne stopnice gre, so kakovostne stopniščne ograje zelo priporočljiv dodatek.

Funkcionalnost balkona

Zanimivo je, da lahko že balkonska ograja razširi tudi funkcionalnost balkona, ne le varnosti. Uporabimo jo lahko za naslanjanje ali pa nanjo odlagamo kakšne predmete, nenazadnje pa jo lahko uporabljamo kot nosilec za rastline ali pa v tako oblikovan prostor umestimo vrtno pohištvo.

Uporabnost balkona je v veliki meri odvisna od tega, koliko prostora imamo na razpolago in za kaj ga nameravamo izkoristiti. Če je površina zadostna, lahko balkon preuredimo v sproščujoč prostor za druženje, morda celo piknike, lahko uredimo tudi domači vrtiček ali zgolj kotiček za sprostitev. Tudi na manjši balkon lahko umestimo kakšen kos pohištva. Upoštevati moramo seveda uporabno kvadraturo, nekaj omejitev postavlja že balkonska ograja, ne pozabimo še na neoviran prehod na balkon in v notranjost stavbe.