Dodatna oprema za gozdarstvo

V gozdarstvu poznamo nekaj tipičnih pripomočkov, ki se uporabljajo v določenih stopnjah spravila lesa in jih poznajo vsi profesionalci. Najbolj osnovno orodje je seveda motorna žaga, ki omogoča hiter posek, kleščenje in razrez lesene hlodovine že na sami lokaciji poseka. Za spravilo pa se uporabljajo povezovalne rešitve za težka bremena, kot je na primer vitel in gozdarske verige.

Z uporabo vitla se bistveno olajša vlečenje posekane hlodovine iz globjih predelov gozda, kjer ni mogoče dostopati s traktorjem. Sodobni vitli imajo zelo dolge jeklenice, ki omogočajo privez po več hlodov naenkrat. Za zaščito gozdarskih delavcev se danes veliko uporabljajo daljinski sistemi upravljanja vitla, s pomočjo katerih lahko gozdarji na daljavo upravljajo z njim. Na ta način se lahko prepreči veliko nesreč, ki bi nastale zaradi slabe komunikacije ali pa strganja jeklenice.

Na Končni člen jeklenice, ki se navija na vitel, se lahko pripnejo gozdarske verige tudi v večjem številu. Z vsako verigo se nato pripne hlod, ki se ga namerava izvleči iz gozda. Gozdarske verige imajo navadno na eni strani tako imenovani choker člen, skozi katerega lahko veriga nemoteno zdrsne. Zato se pri napetju verige ustvari zatezna sila, ki stisne hlod. Na ta način se veriga zelo dobro oprime hloda, ki tako ne more zdrsniti iz njenega objema.

Za spravilo hlodov na tovornjake ali druga prevozna sredstva za distribucijo pa je najbolj primerna uporaba hidravličnih rok, s katerimi se na enostaven način zloži pridobljen les iz gozda. Skladovnica hlodov potrebuje privez za preprečitev premikanja med vožnjo. Tu se največ uporabljajo povezovalni trakovi z mehanizmom za ročno zategovanje. Povezovalni trakovi so proizvedeni iz sintetičnih vlaken, ki jim dajejo izjemno natezno čvrstost. Za razliko od jeklenic so precej bolj prožni, zato jih je treba čim bolje zategniti. Povezovalni trakovi so za razliko od verig vseeno precej mehki in prijetni za rokovanje.